footprint 3D printenDe voordelen van 3D printen

3D printen kent er vele: vrijheid van vormgeving, flexibel opschalen, massa-personalisatie, keuzevrijheid van materiaal en productie van complexe ontwerpen zonder assemblage om maar een paar te noemen. Maar 3D printen is ook een duurzame techniek. deMINIfabriek draagt graag bij aan deze duurzame ontwikkeling door de vele mogelijkheden toegankelijk te maken voor iedereen. Door het verder ontwikkelen van deze techniek kan 3D printen in de toekomst een steeds grotere rol spelen in de productie van goederen.

  1. Minder eisen aan het 3D ontwerp.
    Om te kunnen 3D printen heb je voldoende aan een digitaal 3D ontwerp dat geschikt is om te printen. In de praktijk is dit eenvoudiger dan het ontwerpen voor spuitgieten. Wel zijn er, afhankelijk van het materiaal waarmee je print, bepaalde voorwaarden zoals wanddikte en spacing. Simpel gezegd kun je met een paar muisklikken een ontwerp klaar hebben dat geprint kan worden. Oké, voor wat toegevoegde waarde aan het product zul je zeker wat meer tijd kwijt zijn, maar de eisen voor 3D printen vallen in het niet bij die voor het spuitgieten.
    Voordeel: minder tijd nodig om het 3D ontwerp vorm te geven.
     
  2. Geen mal nodig
    Zodra je digitale 3D model klaar is kun je direct produceren en kun je soms dezelfde dag nog het eindproduct in je handen houden. Dit in tegenstellingen tot het spuitgieten waarin de doorlooptijd van concept tot eindproduct toch gauw enkele maanden in beslag kan nemen. De keuze voor het type mal is afhankelijk van product, materiaal en de oplage, en de ervaring leert dat je te maken hebt met hogere faalkosten. En zeker bij de zogenaamde low-volume mallen moet er regelmatig geoptimaliseerd worden.
    Voordeel: lagere opstartkosten voor project en snellere doorlooptijd van concept tot product. 

  3. Minder voorraad
    Je print alleen wat je nodig hebt. Het is niet nodig om grote voorraden aan te leggen van je product omdat de doorlooptijd van order tot product relatief beperkt is. Wanneer je gebruik maakt van mallen ben je genoodzaakt om grote aantallen af te nemen om het product rendabel te krijgen. En het bijbestellen kost meer tijd en is alleen interessant bij grotere aantallen. 3D printen heeft deze noodzaak veel minder. Je kunt beginnen met enkel stuks of enkele tientallen en later uitbreiden naar honderdtallen of zelfs duizendtallen afhankelijk van het volume van het object. Een ideale manier om de markt te verkennen en de kansen voor een nieuwe product te onderzoeken omdat je niet direct genoodzaakt bent een hoge afzetmarkt aan te boren. In mijn volgende blog ga ik verder op onderzoek uit naar de grens van het toelaatbare als het gaat om serieproductie met 3D printen.
    Voordeel: Minder magazijn ruimte en minder druk op je cashflow (gespreid investeren). 

  4. Ontwerp is makkelijk aan te passen
    Geen nieuwe mal aan schaffen maar toch eenvoudig aanpassing doen aan het ontwerp en deze direct doorvoeren in je productiemodel. Dat kan met 3D printen. En dat ook nog eens zonder noemenswaardige kosten. Moet het gaatje net even op een andere plek? Moet er andere tekst op? moet het ontwerp iets groter of juist kleiner? Voor de 3D printer geen probleem… 
    Voordeel: super flexibel en tegen zeer lage kosten modificaties doorvoeren. 

  5. Lichtgewicht ontwerpen
    Afhankelijk van de gekozen printtechniek is het mogelijk flink te besparen op materiaal door alleen daar materiaal te gebruiken waar het nodig is. Zo kan bijvoorbeeld een hoeksteun uit de 3D printer tot misschien wel 60% tot 70% besparen op materiaal t.o.v. van een conventionele hoeksteun. En dat terwijl de draagkracht hetzelfde blijft. Met name in de luchtvaart wordt dit principe al veel toegepast. De besparing die daarmee gerealiseerd wordt op brandstof is enorm.
    Voordeel: besparing op materiaal met veel bijkomende extra voordelen. 

  6. Interlocking parts
    Volledig functionerende scharnieren printen zonder assemblage? Het kan. Een kastje met een deksel dat direct uit de printer te gebruiken is zonder assemblage is alleen mogelijk met 3D SLS printen. Ook andere ‘interlocking’ onderdelen zijn voor deze printer geen probleem. Mits de toleranties maar goed zijn. Door te werken met interlocking parts kun je flink besparen op de kostprijs van een object omdat de kostprijs in de meeste rekenmodellen wordt bepaald door het volume dat het object inneemt in de printer.
    Voordeel: besparing op assemblage kosten en realiseren van volume voordeel in de printer (= extra kostenbesparing). 

  7. Mass Customization
    Door de juiste software tools genereer je op basis van een standaard model in een handomdraai gepersonaliseerde producten. Allemaal net even wat anders waardoor ze nog persoonlijker worden. Denk aan eigennamen of logo’s toevoegen aan een product. Zo kun je elk product echt uniek maken.
    Voordeel: product krijgt persoonlijke meerwaarde voor de gebruiker. 

  8. Minder afval
    Je houdt geen producten over als je minder hebt verkocht. Dus geen rest voorraad omdat je alleen laat maken wat je verkoopt. En bij de productie wordt het restmateriaal direct hergebruikt (uitzondering hierop is de FDM printer). In tegenstelling tot spuitgieten waar overtollige randen afgesneden moeten worden en dit materiaal via een bewerkingsproces pas hergebruikt kan worden.
    Voordeel: hoger rendement op grondstoffen en lagere Carbon Footprint. 

  9. Oude spullen repareren
    Vaak zijn reserve onderdelen na een aantal jaren niet meer te krijgen. Rubbertjes, tandwielen noem maar op. Met 3D printen maak je het onderdeel snel na en print je het uit. Heb je het bestand eenmaal dan kun je het zo vaak uitprinten als je wilt. Ook over 10 of 20 jaar. En vaak kun je andere mensen er ook blij mee maken die op zoek zijn naar hetzelfde onderdeel.
    Voordeel: Langere levenscyclus van producten 

  10. Productie in of dichtbij huis
    Bij conventionele productiemethoden komt het eindproduct nog vaak vanuit de andere kant van de wereld (lees: China). Met 3D printen snij je dat transport er tussen uit. De productie vindt dichtbij of zelfs in huis plaats. Buiten de aanvoer van grondstoffen en het bezorgen van het eindproduct van de klant wordt er veel minder energie verspilt.
    Voordeel: Lagere Carbon Footprint. 

  11. It’s a new thing!
    De opmars van 3D printen is niet te stuiten. Iedereen heeft ondertussen waarschijnlijk wel iets ge-3Dprint in handen gehad en de komende jaren zullen er steeds meer geprinte producten op de markt komen. Maar de komende jaren is het voor veel mensen nog steeds een leuk nieuw ding. Buiten de gekke opvallende objecten die je niet zou kunnen maken zonder een 3D printer, komen er steeds meer alledaagse producten op de markt die niet zichtbaar uit een 3D printer komen. Maar toch leveren ook deze producten bij de klant positieve reacties op. “Oh, kan dat ook al? Goh, wat leuk!”. En last but not least… ze zijn bijzonder omdat ze in de toekomst gemaakt zijn. Speciaal voor jou! 

Zijn er dan geen nadelen aan 3D printen? Ja, toch wel!

  • Afhankelijk van de gewenste uitstraling kost de nabewerking meer tijd dan bij conventionele producten.
  • Bij sommige printtechnieken is het duidelijk te zien dat het product uit een 3D printer komt (printlaagjes).
  • Bij met name de FDM techniek is de kans op fouten tijdens het printen relatief hoog. Deze techniek leent zich dan ook het minst voor het printen van series.
  • Voor échte bulk productie is het nog niet interessant. De productietijd en kosten leggen het dan af tegen de conventionele technieken als spuitgieten. Er komen echter wel steeds meer metaalprinters op de markt die tegen zeer concurrerende prijzen kleine metalen onderdelen in zeer grote aantallen kunnen printen.