SERIEPRODUCTIE

Er zijn steeds meer toepassingen die in aanmerking komen voor (kleinschalige) serieproductie met 3D printen.

Om te bepalen of 3D printen een interessant alternatief kan zijn voor serieproductie zijn de volgende vragen belangrijk:

    1. Betreft het een functioneel product of een design/kunstproduct?
      Voor beide productgroepen gelden andere kostprijsregels. Bij functionele producten gaat het vaak om kleine marges waarbij elke besparing zwaar kan meewegen. Bij design/kunstproducten geldt vaak de ambachtswaarde en telt kostprijs een minder zware rol.

    2. Met welke traditionele productiemethode gaat 3D printen concurreren?
      Functionele producten concurreren vaak met spuitgieten. Het kantelpunt is sterk afhankelijk van de antwoorden op de volgende vragen (materiaal, volume ,aantal)
      Design/kunstproducten concurreren vaak met ambachtstechnieken. Serieproductie valt al snel uit in het voordeel van 3D printen maar de volgende vragen zijn wel van belang om een betere inschatting te kunnen maken.

    3. Welk materiaal worden gebruikt?
      Op dit moment zijn SLS (polyamide/plastic) en DMLS (metaal) de meest geschikte technieken voor serieproductie van functionele producten. Deze technieken kunnen veel objecten tegelijkertijd printen zonder tussenkomst van de mens. Andere technieken zoals FDM en Polyjet kunnen ook interessant zijn voor serieproductie wanneer het vnl gaat om design- of kunstproducten. Deze producten hebben een ander kostprijs structuur waardoor ze toch geschikt kunnen zijn voor serieproductie.

    4. Welk volume heeft het product?
      Voor functionele producten geldt: hoe kleiner het product hoe interessanter het wordt. De kostprijs van 3D printen wordt voornamelijk bepaald door de grondstof en de printtijd. Hoe kleiner het product des te minder materiaal er gebruikt wordt en hoe sneller de printer klaar is.
      Voor design/kunstobjecten geldt deze regel vaak niet omdat deze vaak op andere wijze worden gemaakt (vaak ambachtelijk/spuitgieten).

    5. Hoeveel producten verwacht je nodig te hebben?
      Het aantal is van groot belang op de kostprijs omdat dit bepaald hoeveel ‘mensen’ werk er nodig is. Hoe meer er ineens geprint kan worden hoe lager de kostprijs zal zijn.

    6. Is er nabehandeling nodig van het product?
      Ook nabehandeling is in de regel mensenwerk (m.u.v. van het geautomatiseerde E-color systeem voor professionele kleurbehandeling bij SLS printen) en weegt mee in de kostprijs.

    7. Wil je bij gebleken succes van jouw product overstappen op spuitgieten?
      Wanneer je 3D printen gebruikt om te ontdekken of jouw product succesvol in de markt gezet kan worden zodat je later  grotere aantallen kunt produceren dan zorgen we er voor dat het ontwerp zonder modificatie kan worden ingezet naar productie met spuitgietmatrijzen.

 

Voor wie is serieproductie interessant?

• Voor ondernemers die laagdrempelig willen onderzoeken of een nieuwe product kans van slagen heeft.
• Voor ontwerpers of kunstenaars die zelf producten willen gaan produceren/verkopen
• Voor hobbyisten die een product nodig hebben dat niet meer leverbaar is maar  weer beschikbaar willen maken voor hun hobbynetwerk.

Wil je meer weten over serieproductie neem dan vrijblijvend contact met ons op.