Plastics (polyamiden)

Binnen de 3D printbare polyamiden bestaan veel verschillende soorten en ook verschillende technieken om mee te printen. De twee belangrijkste printtechnieken zijn:

FDM (Fused Depostion modelling)

Wordt veel gebruikt voor prototypes en kleine oplages serieproducten. Met deze techniek wordt een plasticdraad door een extruderkop op een bouwplaat geperst. Zo wordt laag voor laag het object opgebouwd.Veel gebruikte materialen voor deze (meest toegankelijke) 3D printtechniek zijn: PLA (biologisch afbreekbaar), ABS, PP (polypropyleen), CPE, PC (Polycarbonaat), Flexible plastics (rubberlike), PLA composieten met houtvezel of metaal vezels als brons, koper en staal), Carbon etc..

SLS (Selective Laser Sintering)

Wordt gebruikt voor complexe objecten, prototypes en eindproducten. Bij SLS wordt het object opgebouwd uit een plasticpoeder dat door een laserkop laag voor laag wordt gesmolten. Op een grote bouwplaat wordt telkens een zeer dunlaagje poeder uitgesmeerd waarna een laser de contouren van het object in het plastic smelt. Een nieuwe laag poeder wordt over de vorige heen gesmeerd en het proces herhaalt zich tot het object klaar is. Aan het einde van de printcyclus zit het object ingekapseld in ongebruikt poeder. Na verwijdering van de objecten wordt het poeder hergebruikt en de objecten schoongemaakt en evt. nabehandeld.

De design parameters zijn terug te vinden op de individuele pagina’s van FDM en SLS.

Bel of mail met Fiberneering als je vragen hebt of iets wilt laten printen.
038-2022068
info@fiberneering.com